Kako kakovostne miselne igre za otroke razvijajo njihove možgane?

Miselne igre za otroke so nujne za razvoj otrokovih možganov, za širjenje njegovega znanja in inteligence. Na ta način se razvija otrokov celoti organizem pravilno in skladno, po korakih oziroma stopnjah. Starši in vzgojitelji morajo otroku zagotoviti miselne igre za otroke in jih pustiti, da se sami razvijajo in odkrivajo svet, ker jih to najbolj navdušuje in hkrati krepi njihovo samozavest ter voljo do življenja. Tak otrok bo zagotovo vesel in srečen ter zelo zadovoljen in bo kasneje v življenju tudi uspešen. Če otrok povabi skrbnike k sodelovanju, ne gre za to, da bi rad pomoč, ampak povabi zato, ker je družabno bitje in bi rad sodeloval. Otrok se uči sam in skozi zgled, ki ga vidi v okolici. V članku predstavimo najbolj učinkovite miselne igre za otroke po starostnih stopnjah.

Ali dojenčki potrebujejo miselne igre za otroke?

Miselne igre za otroke potrebujejo tudi dojenčki, vendar na drug način, kot starejši otroci. Dojenčki in otroci do drugega leta starosti morajo najprej razviti motoriko, zato naj se igrajo z igračami, ki razvijajo njihove gibalne sposobnosti, katere bodo posledično razvijale tudi možgane. Naj se igrajo čim bolj kreativne igre, kot sta sestavljanje kock in likov. Kar je več od tega, zna biti prezahtevno in preveč naporno, zato otrok ne bo zainteresiran.

miselne igre za otroke

Miselne igre za otroke od 2. do 4. leta

Za otroke stare od 2 do 3 leta je pomembno, da razvijajo domišljijo, kreativnost in motoriko. Med najbolj zanimive miselne igre za otroke za to starostno skupino spadajo gotovo pobarvanke, tudi take, na katere se polaga barvne kamenčke ali plastične like raznih oblik, barv in velikosti, ki se skladajo z oblikami in barvami na pobarvanki ali modelu. Hkrati se otrok uči dodatnih besed.

Uporabite lahko tudi preproste sestavljanke na primer iz lesenih kosov, ki se sestavijo v večji lik, na primer neko znano žival ali predmet. Ali pa preprosto, poenostavljeno igro Človek ne jezi se z malo polji in malo figurami.

Zahtevnejše miselne igre od 5 do 7 let

Za malčke od 5 do 7 let so primerne miselne igre za otroke, kot so večplastne sestavljanke, ki so zahtevnejše in kompleksnejše za sestavit v zanimivo sliko.

Zanimiv je tudi kibernetični pesek, ki se ga da oblikovati podobno kot glino ali plastelin, le da je enostavneje. Oblikuje se v razne like in skulpture, kot je na primer peščeni grad.

Malo zahtevnejši so origamiji zgibani iz različnih barvnih papirjev, pri katerih dobite tudi navodila, kako se sestavijo v zanimive like in vzorce. Pri tej igri se otrok super izuri tudi motorično, kar je pomembno za razvoj živčevja. Sem spadajo tudi preproste numerične tehtnice za tehtanje in enostavne otroške blagajne za prodajo.

Miselne igre na višji stopnji za 8 do 12 let

Še zahtevnejše miselne igre za otroke so knjige za učenje risanja enostavnih figur, kot so živali. Za otroke od 8 do 12 let so primerni zahtevnejši origamiji iz barvnih papirjev, ki so tudi za odrasle zanimivi za sestavljat.

Dobrodošle so tudi matematične miselne igre, kjer se sestavljajo množice, preseki in enostavne osnovne matematične operacije. Zanimiva je na primer sudoku matematična igra. Tovrstne igre otroku matematiko približajo skozi igro in zabavo tako, da se je ne bo bal.

Zelo učinkovite miselne igre za otroke so tudi igre, ki urijo spomin. S pomočjo Scrabble igre pa se bodo naučili sestavljati križanke tako, da sestavljajo črke v besede, katere se križajo med seboj. Taka igra je zahtevna tudi za odrasle. Kar sami preskusite, kako izjemno uri možgane.

Miselna igra za vse starosti in tudi za odrasle, pa je na primer Kubus Goki. Na razpolago so lesene kocke z različnimi liki in barvami. Na slepo izberete eno kartico, kjer je narisan določen lik, vi pa morate iz kock, ki jih imate na razpolago, sestaviti točno tako sliko.

Ne pozabite tudi na klasične Lego kocke, Domine, Mikado in tudi miselne igre, kjer s pomočjo znanih zgodb, kot je na primer Rdeča Kapica, otroci sestavljajo zgodbo na kartonski podlagi.