Pisarniški stoli za otroke: Vse, kar je dobro vedeti

Ko pomislimo na besedno zvezo pisarniški stoli, imamo v glavi več urno pisarniško ali računalniško delo. Nikakor pa ob tem ne pomislimo na pisarniške stole za otroke, je tako? Kljub temu pa bi morali ravno tem posvečati največ pozornosti.

Dolgotrajen sedeč položaj na pisarniških stolih namreč povzroča številne posledice. Najprej se zaradi obremenitve hrbtenice pojavijo bolečine, nato pa lahko neustrezen stol in nepravilna drža vodita tudi do poškodb.

Ohranjanje zdrave hrbtenice se mora začeti že v mladih letih

In to se ne dogaja samo pri odraslih zaradi več urnega dela v pisarni. Težave se lahko pojavijo tudi pri otrocih, ki več ur sedijo na pisarniških stolih za domačimi nalogami, se učijo ali pa igrajo računalniške igre.

V obdobju odraščanja so namreč izpostavljeni različnim vplivom okolja kot na primer dolgotrajnemu sedenju v šolah, nošenju pretežkih torb v eni roki ali sklanjanju nad pisalno mizo. Vse to združeno s pomanjkanjem gibanja, pa lahko privede do tega, da razvijejo neustrezno držo, ki lahko ostane trajna.

Zato je izrednega pomena, da so tudi pisarniški stoli za otroke čim bolj kvalitetni in udobni ter primerni za hrbtenico, ki se komaj razvija. Kakšne stole pa torej izbrati, ko opremljamo otroško ali mladinsko sobo?

Kakšni so ustrezni pisarniški stoli za otroke?

Ko razmišljamo o otroških pisarniških stolih, se moramo zavedati, da pri otrocih hrbtenica, za razliko od odraslih, še raste in se oblikuje. Zato je pri njih še toliko bolj pomembna pravilna in vzravnana drža, ki se bo nato odražala tudi pozneje v življenju. Če bo hrbtenica že v otroštvu slabo oblikovana, bo večja verjetnost, da bo tudi pozneje, v odraslem obdobju, povzročala težave. To moramo zato upoštevati tudi, ko izbiramo ustrezen stol za otroško ali mladinsko sobo.

In sicer, pisarniški stoli za otroke morajo v prvi vrsti omogočati gibanje, igro in sprostitev. To je namreč vse, kar otroci dejansko potrebujejo za normalen razvoj in zadovoljstvo. Poleg tega pa morajo biti še udobni in neškodljivi za otroško hrbtenico. In vse to lahko našim otrokm omogočimo z izbiro ustreznih stolov za njihovo sobo. Kateri stoli pa torej nudijo zgoraj navedene lastnosti?

Pisarniški stoli za otroke

Spodbujanje gibljivosti in pravilne drže

V paleti pisarniških stolov so danes na trgu tudi takšni, ki ponujajo možnost drugačnega, bolj udobnega sedenja. To so na primer stoli, ki imajo dodan obroč za noge, kar otrokom omogoča optimalno sedenje in jih nevede usmeri k bolj ravni drži.

Pisarniški stoli za otroke so lahko prav tako takšni z gibljivim sedežem, ki omogočajo pravilno držo brez kakršnegakoli napora. Ti stoli bodo hkrati zadovoljili še otroško potrebo po neprestanem gibanju, saj se cel čas rahlo gibljejo. Pri tem pa niso moteči in se ne premikajo. Prednost tovrstnih stolov je tudi ta, da se otrok v tem primeru ne rabi premikati in lahko ostane zbran pri domači nalogi ali ustvarjanju. Stoli, ki omogočajo gibanje so tudi takšni s premikajočim se sedežem. Ti poskrbijo za aktivno sedenje in krepitev otroških mišic, kar je odličen preventivni način za ohranjanje zdrave hrbtenice.

Najbolj idealni pisarniški stoli za otroke pa so takšni, ki vsebujejo zgoraj navedene lastnosti, poleg tega pa so še izredno prilagodljivi. Da tudi takšni obstajajo! Gre za stole, ki so narejeni z mehkim gibljivim sedežem in imajo dodane obroče za noge ali naslonjala za roke. Njihova lastnost pa je med drugim tudi, da imajo prilagodljivo naslonjalo in ročke za roke ter nastavljivo višino. Prednost slednjih je predvsem ta, da rastejo skupaj z otrokom. To pomeni, da ga lahko kupite že otroku v osnovni šoli in bo primeren tudi kasneje za mladinsko sobo.

Posvetujte se torej s strokovnjaki, ki izdelujejo tovrstne stole in izberite najprimernejšega za vašega otroka. Tako boste poskrbeli, da se bo vaš otrok optimalno razvijal, kasneje pa ne bo imel težav z neustrezno držo ali bolečo hrbtenico.