Prisotnost partnerja pri porodu

Prisotni partnerji, pravzaprav bodoči očetje pri porodu pogosto poročajo, da se med porodom počutijo neuporabne in nemočne, pa vseeno imajo med rojstvom otroka vsaj tri zelo pomembne naloge.

Prisotnost partnerja pri porodu – kaj morate vedeti.

Skozi zgodovino so ženske rojevale s pomočjo in podporo drugih ljudi. V preteklosti so bile osebe, ki so se udeleževale rojstev, izkušene ženske, ki so se same že rodile.

V zadnjem času pa je vse bolj pogosto, da so lahko prisotni porodni partnerji, ki se bodo morali res dobro pripraviti na porod, po vseh svojih najboljših močeh.

S pomočjo šole za starše in predporodnih ur, ki jih bosta skupaj opravljala, lahko vaš porodni partner igra zelo pomembno vlogo pri rojstvu vašega otroka. Pomembno je tudi, da se o tem, s partnerjem, predhodno pogovorite, če si želi biti prisoten pri porodu.

Na kaj mora biti partner pozoren pri porodu.

Prisoten partner pri porodu bo z vami spremljal pogostost in dolžino popadkov, poskrbeti bo moral, da boste udobno nameščene, moral vam bo biti opora in zaželeno je, da vas masira po hrbtenici.

Prisoten partner pri porodu vam naj bo v pomoč, da se boste sprostile, najbolj takrat, ko ste med dvema popadkoma. Prav tako bo moral partner paziti na vaše dihanje, da boste pravilno predihavale.

Prisotnost partnerja pri porodu pomeni, da vam partner pokaže, da je ponosen na vas, da ponovi navodila medicinskega osebja in da vas spodbuja s pozitivnimi besedami.

Predvsem pa se mora partner zavedati še ene pomembne stvari. Prisoten partner pri porodu vam ne sme zameriti, če boste zavrnili njegovo pomoč. V takem primeru mora partner ostati miren in predvsem razumevajoč.

Prisotnost partnerja pri porodu – čustvena podpora.

Najpomembneje je, da vam partner pomaga pri porodu tudi s čustveno podporo. Ne glede na to, ali boste rodile po naravni poti, ali s pomočjo carskega reza, boste to potrebovale.

Včasih ga boste potrebovale, da bo kot »navijačica«, ko boste dihale skozi popadke, ali pa vas bo moral umiriti, ko boste morale ležati na boku, če bo potreba po anesteziji.

Morda ne boste želele komunicirati z nikomer, zato se mora vaš partner odzvati na to, kar želite in potrebujete. Morda se boste počutile prestrašene, preobremenjene ali izčrpane in prisoten partner mora biti vaša skala, ki vas bo prepričal, da ste v redu in da je z vami pri vsakem krču, vsakem pritisku, pravzaprav karkoli je potrebno.

Tudi če ne boste želele komunikacije, vam partner tega ne sme zameriti, ve pa boste vedele, da niste same, namreč tiha prisotnost, je prav tako velika čustvena podpora.

 

prisotnost partnerja pri porodu

 

Prisotnost partnerja pri porodu – prednosti.

Prva prednost partnerjeve prisotnosti je predvsem v vzajemnem zaupanju. Bodoči očetje svoje partnerke najbolj poznajo in vedo, kako se odzvati nad njenimi fizičnimi ter čustvenimi potrebami.

Druga prednost je, da tolažilne in spodbudne besede ter dotiki prisotnega partnerja zmanjšujejo vašo bolečino.

Prednosti je še veliko več, a najpomembnejša je ta, da bosta skupaj kot bodoča starša doživela eno čudovito potovanje in posebno doživetje.

Prisotnost partnerja pri porodu v času pandemije.

Naše življenje v teh časih je zelo negotovo, saj nihče ni pričakoval, da bo COVID-19 tako vplival na naša življenja in nam spremenil pogled na naš vsak dan. Vsi ukrepi za zajezitev tega virusa pa v strah postavljajo prav tiste, ki se pripravljajo na porod. Porod naj bi bil za bodoče starše posebno doživetje, kar pa je nemogoče v času pandemije.

Zato so se bodoče matere znašle v res velikem strahu, ko so se sprejemali ukrepi, saj so močno posegli in zaznamovali v njihova življenja in prihodnost. Predvsem zaradi tega, ker porodnica ni smela ob sebi imeti partnerja pri porodu, prav tako bodoči oče ni smel obiskati mamice in otroka v bolnišnici.

Bolnišnice morajo bodočim materam omogočiti, da so lahko prisotni bodoči očetje pri porodu, vendar so nekatere izrazile pomisleke glede varnosti.

Spremenjene smernice za korona virus so bodočim materam omogočile prisotnost partnerja pri porodu. Bodoča mati sme imeti ob sebi partnerja, če le ta nima simptomov COVID-19.

Prisotnost partnerja pri porodu zahteva zagotavljanje vseh varnostnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe na osebje in ostale porodnice, nosečnice, otročnice in novorojenčke, zato so potrebni še naslednji ukrepi:

  • da se pridobi natančno epidemiološko anamnezo,
  • ohranjati je treba določeno socialno distanco,
  • strogi higienski ukrepi,
  • tudi spremljevalec mora biti ustrezno zavarovan.

Vsaka porodnišnica izpolni dokument s podatki o epidemiološki anamnezi spremljevalca, ki ga podpiše, saj s tem zagotavlja resničnost podatkov.

Mamica po rojstvu otroka še vedno potrebuje podporo!

Ko se otrok rodi, še ni vsega konec. Še vedno bo imela posteljico, ki jo mora poroditi, prav tako jo čaka pregled, če bo potrebovala kakšen šiv.

Čeprav je v porodni sobi veliko veselja ob prihodu otroka, ne pozabite, da vas bo partnerka še vedno potrebovala za podporo. Spodbujajte jo, da po vsem svojem trudu prvič prime svojega otroka.

Če pa se počuti preveč slabo ali izčrpano, ji poskusite približati otroka, da se ga lahko dotakne in poljubi. Zdaj ni čas, da bi bili zasedeni, da bi vsem objavili, da sta postala ponosna starša. Zdaj je poseben čas, da podprete novo mamico in uživate v srečanju z novim dojenčkom.

Večina novopečenih mamic takoj po porodu ne sprejema obiskovalcev, saj mora biti za mamico in otroka mirno, brez dodatnega napora in stresa.

Glede na okoliščine poroda ne glejte samo tistega, kar si želijo nestrpni sorodniki. Zajeti mora sapo, nekaj pojesti, se oprhati in uživati ​​v srečanju in spoznavanju svojega novega otroka.