Prvi znaki nosečnosti

Še pred izostankom menstruacije lahko opazite nekatere značilne znake, ki lahko nakazujejo na nosečnost. Ste vedeli, da se prvi znaki nosečnosti pojavijo že v prvih tednih po samem spočetju? Počutite se lahko slabotno, malce utrujeno, imate občutljive prsi, niha vam razpoloženje … vse to so lahko prvi znaki nosečnosti. A 100 % bo nosečnost lahko potrdil le izbrani ginekolog.

Prvi znaki nosečnosti – slabost

Slabost velja za enega najbolj poznanih nosečniških znakov, z njim se sooča kar 85 odstotkov nosečnic. Tako imenovana jutranja slabost se lahko pojavi v katerem koli delu dneva ali noči in se lahko začne že v tretjem tednu po spočetju. Kljub temu da je slabost precej neprijetna pa skoraj nikoli ni nevarna. Nekatere raziskave so pokazale, da je slabost znak zdrave nosečnosti.

Prvi znaki nosečnosti – utrujenost

Tudi utrujenost je eden od zelo značilnih znakov nosečnosti, včasih se pojavi že od prvega tedna nosečnosti dalje. Do utrujenosti lahko pride zaradi povišane vrednosti hormona progesterona. Lahko pa vplivajo tudi drugi dejavniki, kot so nižji pritisk, nižji krvni sladkor, ali slabokrvnost bodoče mamice.

Prvi znaki nosečnosti – občutljive in boleče prsi

Zaradi hormonskih sprememb lahko opazite spremembe tudi na prsih, postanejo lahko bolj napete, večje, težje in občutljive na dotik. Opazite lahko tudi potemnjeni kolobar okrog bradavice. Te spremembe so opazite že v zelo zgodnji fazi nosečnosti, ko se telo še privaja na spremembe v hormonskem sistemu. Kasneje se simptomi lahko umirijo in zmanjšajo.

Prvi znaki nosečnosti – pogosto uriniranje

Se vam zdi, da stalno obiskujete stranišče? Ja, tudi to je eden od zelo pogostih znakov nosečnosti. Zaradi povečane količine krvi v vašem telesu in hitrejšega delovanja ledvic, boste po vsej verjetnosti mehur praznili pogosteje kot pred nosečnostjo. WC boste pogosteje rabile skozi vso nosečnost. Z rastjo dojenčka se bo povečeval pritisk na vaš mehur, zato ga bo treba pogosteje prazniti. A brez skrbi po koncu nosečnosti ta simptom povsem izgine.

Prvi znaki nosečnosti – sprememba apetita

Lahko se vam zgodi, da nekaj, kar ste pred nosečnostjo oboževali, zdaj ne boste več jedli. Lahko pa si boste zaželeli nekaj, česar pred tem niste nikoli jedli. Tudi sprememba apetita je vezana na hormone. Hkrati se vam bo izostril tudi čut za voh, lahko vam bodo določene vonjave povzročale več težav. Zelo podobno se zgodi tudi z apetitom, lahko boste imela več ali pa manj apetita. Če vam ni do hrane, poskrbite za zadostno količino vode, a spet ne preveč, da vam ne bo slabo. Poskrbite za zadosten vnos vitaminov in mineralov, predvsem folatov, ki so v stročnicah, izdelkih iz polnozrnate moke, krompirju, mlečnih izdelkih, jajcih in pomarančah, saj so nepogrešljivi za razvoj ploda.

Prvi znaki nosečnosti – poveča se libido

Ja, prav ste prebrali. Predvsem hormoni in povečan pretok krvi v telesu imajo vpliv na nožnico in klitoris, posledično postane nožnica mehkejša in občutljivejša. Vse to pa lahko vpliva pri nekaterih ženskah na to, da doživljajo pogostejše in intenzivnejše orgazme.

Prvi znaki nosečnosti – sprememba razpoloženja

Ne skrbite, če boste malce bolj zaskrbljeni, jezni, žalostni, razočarani ali srečni – vsa čustva so normalna.

Še nekaj pogostih znakov nosečnosti

Poleg že vseh naštetih znakov nosečnosti lahko občutite tudi glavobol, zaprtost ali napihnjenost, suhe oči ali spremembo vida, lahko se spet pojavijo mozolji. Naj vas še opomnimo, da so zgodnji simptomi nosečnosti lahko podobni PMS-ju. Možna je tudi krvavitev, če je kri svetlejša kot ob običajni menstruaciji in se pojavi nekaj dni pred pričakovano menstruacijo, gre lahko za vgnezditveno krvavitev.

Obiščite izbranega ginekologa

Prvi znaki nosečnosti se lahko od ženske do ženske razlikujejo, zato bo najbolj zanesljivo, da se na potrditev odpravite, kar k izbranemu ginekologu. Ne samo, da bo potrdil nosečnost, svetoval vam, kako ravnati v naslednjih mesecih do rojstva otroka.