Gnezdo za dojenčka in njegove sanje

Eden od razlogov, da so v današnjih časih otroška gnezda postala tako priljubljena je ta, da zdravniki in zdravstveni delavci staršem z novorojenčki priporočajo, naj ti spijo na hrbtu. En glavnih razlogov je v zmanjšanjem tveganju za sindrom nenadne smrti dojenčka, saj s tem, da otroka položite spat na hrbet v gnezdo za dojenčka, preprečite možnost obračanja na trebušček.

Kakšne so koristi takega otroškega ležišča?

Gnezdo za dojenčka je koristna izbira otrokovega ležišča tudi z vidika staršev, ki lahko pustijo otroka spati tam brez skrbi, saj je zmanjšano tveganje za prevrnitev otroka in tako lahko tudi oni mirno zaspijo. Otroška glava naj bo v isti višini kot starševska glava, da se ponoči po naključju ne bi pokrila z odejo, ostale skrbi pa so tu odveč.

Gnezdo za dojenčka omogoča staršem tudi, da novorojenčku ustvarijo občutek varnosti in domačnosti, saj toplo in mehko objemajoče okolje otroka spominja na materino maternico. Hkrati otroku pomaga sprejemati novo zunanje okolje, ko se znajdete na novih krajih, saj mu ohrani občutek, da je na varnem.

Ali je gnezdo za dojenčka varen del otroške opreme?

Ker je otroško gnezdo razmeroma nov izdelek na trgu, še ni znanih tako veliko varnostnih standardov, ki bi urejali in zagotavljali njihovo varnost. Zato je nadvse pomembno, da kupujete takšne izdelke pri zaupanja vrednih ponudnikih in dobro preverite lastnosti izdelkov, preden se odločite za nakup. Kadar ima gnezdo za dojenčka premehke robove in vzmetnice, lahko to namreč povzroči nevarnost zadušitve, saj nastane tveganje, da otrok položi obraz v mehke robove in se nato ne more umakniti iz položaja.

Ena od stvari, na katere ste lahko pozorni, je na primer stranska zračna mreža, ki diha in ne prepreči dotoka zraka v primeru, da se dojenček z obrazom nasloni na njo. Vzmetnica naj bo udobna, vendar ne super mehka. To bo preprečilo, da bi se otrok zvrnil ob rob in če je narejena iz kvalitetne trdne pene, se tudi ne bo usedla ob pritisku obraza. Pomembno je tudi, da ima gnezdo za dojenčka dobro oporo za varno prenašanje.

Vsekakor bodite pozorni na materiale, iz katerih je ležišče narejeno in rajši pri nakupu odštejte kakšen evro več, kot pa da bi povzročili pri otroku kakšne neželene alergijske reakcije ali odrgnine. Dobro je, da izberete gnezdo za dojenčka s poliestrskim polnilom, za katerega so značilne antialergijske lastnosti, kar je vsekakor najbolje za dojenčke v svojih prvih dneh življenja. Poliestrska polnila so povrh vsega puhasta in precej bolj odporna od drugih materialov. Iz tega razloga izdelki ohranijo svojo obliko, operete opa jih lahko tudi v pralnem stroju. Če boste našli gnezdo za dojenčka z več kot eno funkcijo, ga lahko uporabljate dlje in lahko samo z nakupom enega izdelka prihranite denar, ki ste ga morda investirali za kvalitetnejši nakup.

Kje izbrati najboljše gnezdo za dojenčka?

Ko se odločite, da je čas, da kupite gnezdo za dojenčka, se dobro pozanimajte o možnostih in ponudbi na trgu. Prvi razlog je vsekakor varnost otroka, zato se ne prenaglite z nakupom ugodnega izdelka za ceno varnosti vašega dojenčka. Verjamemo, da želite tudi, da vaš otrok ostane zdrav in se razvija stran od nepotrebnega stika s kemijo, toksini in drugimi škodljivimi snovmi. Iz naštetih razlogov torej skrbno izberite svoje gnezdo za dojenčka in posvetite kar največ pozornosti njegovi kvaliteti.

Eno zanesljivih Slovenskih podjetij, ki ponuja gnezdo za dojenčke, je na primer Wow! Baby, ki že dolga leta sodeluje z mnogimi družinskimi podjetji iz Evrope in se trudi na trgu nuditi res vrhunske izdelke za najmlajše. Zaupanja vreden nakup je tudi v spletni trgovini Baby center, z nekaj raziskovanja pa boste zagotovo našli tudi druge kvalitetne ponudnike. Cena za gnezdo za dojenčka se navadno giba med 30 in 100 evri, odvisno od dodatnih želja glede nakupa.

Ne glede na to, kakšno gnezdo za dojenčka iščete, je zagotovo resnica, da si vsi želimo z nakupom zagotoviti praktičnost in kvaliteto. Predvsem iščemo izdelke, ki pomagajo naš vsakdan narediti lažji in nam služijo dlje časa. S pravo in premišljeno izbiro bo vaše gnezdo za dojenčka prav to. Praktičnost in večnamenskost v enem.