Zgodbice za lahko noč in trden spanec

Zgodbice za lahko noč so tradicionalna oblika pripovedovanja zgodb, ki sega že daleč v preteklost. Pred razvojem tehnologije in vseh dejavnikov, s katerimi se otroci dandanes zamotijo pred spanjem, je bilo druženje ob večerih glavna družinska prioriteta, knjigice pa so se včasih celo prenašale iz roda v rod. So naš dragoceni skupni čas, tihi učitelj in glavni spremljevalec za celo življenje.

Zakaj zgodbice za lahko noč ne bi smele biti pozabljena večerna dejavnost?

Branje zgodb pred spanjem prinaša veliko koristi tako staršem kot otrokom. Stabilna rutina večernega branja zgodbice za lahko noč lahko izboljša otrokov razvoj možganov, obvladanje jezika in tudi sposobnosti logičnega mišljenja. Vemo namreč, da otroci izjemno napredujejo v življenju z rutinami in rituali, saj jim predvidljivost pomaga, da se počutijo varne, razvijejo dobre navade in se naučijo bolje uravnavati svoja čustva.

Včasih se staršem morda res zdi dolgočasno, da bi živeli po ustaljenem urniku, a nedavna raziskava je pokazala, da vseeno večini staršem, kot tudi njihovim otrokom, ostaja ljuba prav ta ena skupna rutina – zgodbice za lahko noč. Pravzaprav je bil čas za večerne zgodbe med starši celo bolj priljubljen kot na primer čas kopanja in ljubkovanja – čeprav, kot vam bosta rekla vsaka mama ali oče, ki ljubita knjige, je branje in ljubkovanje ponavadi pred spanjem kar v paketu.

Poleg vsega naštetega odnos pripovedovalca in poslušalca ustvarja čustveno vez med staršem in otrokom, kar je zlata vredno sploh v časih, ko nam kar vedno zmanjkuje trenutkov v dnevu za stvari, ki so najbolj pomembne. Zaradi močnega posnemajočega instinkta, ki se zbudi v otroku, ko starš bere zgodbice za lahko noč, pa delujejo vsi ti stiki na otroka tudi kot vzor za vzpostavljanje odnosov.

Pozitivni vplivi, ki jih prinesejo zgodbice za lahko noč, so neprecenljive vrednosti.

Zgodbice za lahko noč so koristne tudi za poučevanje otroka abstraktnih vrlin kot so sočutje, nesebičnost in samokontrola, saj naj bi bila večina otrok po naravni sočutna, ko izkusijo ali si lahko predstavljajo občutke drugih. Tako lahko skozi zgodbice za lahko noč razpravljamo tudi o temnejših temah, kot sta na primer smrt in druge velike prelomnice, ki nas čakajo v življenju. Ko se zgodbice za lahko noč tematsko širijo, bo tudi otrok razširil svoje pojmovanje življenja in občutkov drugih.

Kakšen bi lahko bil boljši način, da otroku pomagate pri učenju novih besed, kot da jih vsak večer preberete pred spanjem? Knjige lahko skozi zgodbice za lahko noč uvedejo v vaše in tudi otrokovo besedišče nove besede, ki se prej niso znašle v vašem neposrednem okolju. Branje zgodb tako lahko izboljša besednjak in tudi izboljša znanje jezikov. Otroci se spomnijo zgodb, zato se bodo nedvomno spomnili tudi besed, ki so jim bile prebrane.

Branje je seveda pomembna veščina v življenju in prej, kot se vaš otrok vsak dan loti rutine branja, tem bolje. Vsako nočno branje zgodb pred spanjem lahko ustvari ljubezen do knjig in ljubezen do branja, ki jim zagotovo pomagata kasneje v življenju.

Zgodbice za lahko noč otrokom pomagajo razviti tudi njihovo domišljijo, saj s poslušanjem zgodb in ogledovanjem slik njihovi mali možgani dobijo nešteto novih idej in predvidijo lahko dogajanje, ali pa si kar sami izmislijo zaključke. Domišljija pomaga ustvarjati in sanjati. Še znani Albert Einstein je nekoč dejal, da je domišljija pomembnejša od znanja. Znanje je namreč omejeno, domišljija pa obkroža svet.

Za zgodbice za lahko noč je vedno pravi čas.

Za zgodbice za lahko noč ni nikoli niti prezgodaj, niti prepozno. Raziskave so pokazale, da naj bi branje dojenčkom v zgodnjem otroštvu krepilo jezik, besedišče in tudi splošno pismenost. Te koristi so še vedno očitne vse do štiri leta kasneje, večina staršev pa nato nadaljuje s to rutino pred spanjem vse dokler njihov otrok ne dopolni približno osem let.

Številne knjigice so na voljo v vseh knjigarnah, večjih supermarketih in seveda na spletu. Eni največjih trgovin s knjigami, kjer lahko najdemo najlepše zgodbice za lahko noč, sta na primer Felix in pa seveda Mladinska knjiga, ki nam prinašata zgodbe že dolga leta.

Ljubezen do branja je zagotovo eno najboljših daril, ki jih lahko kdajkoli podarite tako sebi kot tudi svojim otrokom. Branje zgodb pred spanjem ima ogromno koristi za življenje, zato svojim otrokom berite zgodbice za lahko noč vse dokler si sčasoma ne bodo mogli brati sami.