Risanke za otroke – pozitivni in negativni vplivi risank na razvoj otrok

Risanke za otroke so dandanes neizogiben del slehernega otroštva. Z razvojem tehnologije je dostop do risank postal zelo lahek, saj so risanke dosegljive kar na klik.

Kaj je torej tisto, kar dela risanke od nekdaj tako privlačne? Risanke za otroke so zabavne in polne dogodivščin, kar pritegne otroke vseh starosti. Preko risank se otroci hitro učijo posnemanja vlog, različnih spretnosti in kreativnosti, uporabe jezika, kvalitetne konverzacije, izostrijo posluh za glasbo in vizualne podobe. Otroci se preko risank naučijo tudi različnih veščin in spoznavajo drugačnost kultur! Vendar je pri risankah potrebna pazljivost, saj je zraven mnogih pozitivnih učinkov, ki jih imajo risanke za otroke, mogoče najti tudi vrsto negativnih učinkov na razvoj otrok.

Zgodnje učenje preko risank

Preko risank se otroci naučijo zdravega posnemanja vlog, kar je bistvenega pomena predvsem, če so vloge v risankah pozitivno okarakterizirane in poučne.

Že v zgodnjem in predšolskem obdobju so za otroke zanimive in poučne teme, ki so povezane s prijateljstvom in socializacijo (kako deliti igrače), in tiste risanke za otroke, ki malčke učijo samostojnosti pri življenjskih navadah (umivanje, opravljanje potrebe, oblačenje …) Preko risank in posnemanja vlog se lahko že čisto majhni otroci naučijo reševanja preprostih življenjskih izzivov. Za večje otroke so po drugi strani že primerne zahtevnejše risanke, ki vsebujejo tudi konfliktne situacije in načine soočanja z različnimi težavami. Risanke so velikokrat zelo poučne tudi zato, ker učijo o razlikah med dobrim in slabim in o tem, kaj je prav in kaj narobe.

Zgodnje učenje matematike in jezika

Risanke za otroke imajo veliko pozitivnih vplivov na razvoj otrokovih možganov in vedenje otrok, ki jih ne smemo zanemariti. Eden izmed zelo pomembnih pozitivnih kognitivnih vplivov so risanke, ki vsebujejo elemente zgodnjega učenja barv, števil in oblik. Dotične risanke poučujejo na interaktiven in zabaven način ter preko govorečih slik in živih barv pritegnejo otroke k zanimanju in navdušenjem nad zgodnjim učenjem matematike. Risanke za otroke zelo dobro vplivajo tudi na razvoj otrokovega jezika in lingvističnih sposobnosti. Otroci se preko risank učijo tako maternega jezika, kot tujih jezikov, pravilne izgovorjave in artikulacije besed!

Igra vlog in posnemanje

Ker so otroci zelo kreativna bitja, se od malih nog radi vživljajo v različne vloge. Vsi poznamo navdušenje deklic, ki bi rade postale princeske kot Elsa iz risanke Frozen, ali navdušenje fantkov, ki bi radi postali mogočni vitezi, po gledanju risanke Peter Pan. Težave pa nastanejo, ko so vloge v risankah neprimerne, negativne ali celo nasilne. Risankam, ki spodbujajo neprimerno vedenje, se je vsekakor dobro izogniti. V primeru, da je bil vaš otrok izpostavljen neprimernim prizorom iz risank, pa je dobro, da se z otrokom čim prej pogovorite o tem, kaj je prav in kaj ne ter kateri liki iz risank so vredni posnemanja.

Poiščite kvalitetne risanke za otroke

Čeprav se za koga sliši morda čudno, je nad gledanjem risank dobro imeti nadzor. Bodite pozorni na to, kakšne risanke gledajo vaši otroci, saj risanke lahko zelo nazorno prikazujejo nasilne prizore, ki jih otroci, predvsem v zgodnjem obdobju, radi posnemajo. Takšnim risankam se je vsekakor dobro izogniti. Veliko risank je neprimernih tudi glede uporabe jezika. Če se vam zdi jezik v risankah za otroke neprimeren ali celo grob, ukinite gledanje risanke. Vedno se prepričajte, da so risanke za otroke kvalitetne, primerne starosti in razumskih sposobnostim vašega otroka ter da spodbujajo pozitivno vedenje. Verjeli ali ne, obstaja veliko risank za otroke, tako kot tudi pravljic, ki lahko vašemu otroku bolj škodijo kot koristijo.

Nekaj napotkov, kako se izogniti negativnim vplivom risank

  • Risanke glejte z otroki. Če ne morete biti v njihovi neposredni bližini, bodite vedno blizu in poslušajte, kaj otroci gledajo.
  • Pogovarjajte se o risankah. Pogovarjajte se o prizorih, ki so vašim otrokom pri srcu, o karakterjih, ki so mu ostali v spominu, in o pozitivnih zgodbah iz risank.
  • Časovno omejite gledanje risank. Predvsem za mlajše otroke ni priporočljivo, da več kot eno uro na dan gledajo risanke. V preostalem času je vsekakor bolje, da vašim navihančkom preberete kakšno kvalitetno pravljico ali se z njimi odpravite na sprehod.

Pomembna je vloga staršev

Kljub opisanim številnim negativnim vplivom risank, se moramo zavedati, da ni vse črno-belo. Kljub negativnim posledicam prekomernega izpostavljanja risankam nikakor ne gre zanemariti dejstva, da lahko risanke za otroke pozitivno vplivajo na razvoj otrok.

Pozitivni liki iz risank pozitivno vplivajo na otroke in lahko pripomorejo, da otroci postanejo boljša verzija samih sebe. Otrok, ki se navdušuje nad likom Dexterja, se bo tudi v resničnem življenju hitreje odločil, da bi postane aktiven in inteligenten, kot je Dexter, ali pa bo morda kasneje postal čisto pravi znanstvenik. Pri gledanju risank je zato pomembna predvsem vloga, ki jo igrajo starši. Vsekakor otroke spodbujajmo h gledanju pozitivnih risank in se o risankah čim več pogovarjajmo. Zavedajmo se, da smo s svojo držo do risank in življenja otroku nedvomno največji zgled in lik, ki ga bodo nekoč želeli posnemati.